Kávéautomatára van szüksége?
Elromlott, nem működik?

HÍVJON MOST!
+36709400456

Kávékészítés alapjai

A jó presszókávé készítésének, elengedhetetlen alapfeltételei.

Alapanyagok: kávébab és víz

Technikai jellemzők: hőmérséklet, nyomás, idő, őrlésfinomság, tömörítés - összességében ezek, egy meghatározott kávéautomata, gépi paraméterei.

Kávébab, Őrlésfinomság
A kávébabot, megfelelően meg kell őrölni úgy, hogy annak minősége, tökéletesen megfeleljen az adott kávégép gépi paramétereinek. Az sem mellékes, hogy az őrlés és felhasználás között, mennyi idő telik el! Az őrölt kávé, nagyon kényes, mivel az aromáját, - (amit szeretünk benne) - nagyon könnyen lebomló, könnyen oxidálódó alkotóelemek adják.

Mennyiség
A szokásos őrlemény mennyisége - függetlenül a hozzá adagolt víz mennyiségétől, általában ~7- 8 gramm/adag. Ez változtatható a felhasználó igénye szerint, tekintettel az adott kávégép, gépi paramétereire.

Víz
Mivel a kávéfőzés egy extrakciós folyamat, így nagyon lényeges a víz keménysége és a víz tisztasága. - Nem véletlen, hogy egyes kávégép-vízszűrőbetétek, tartalmaznak a vízlágyító műgyantán kívül, aktív szén összetevőt is.

Hőmérséklet
Az optimális hőmérséklet, 92 és 96 C fok közötti - e hőmérséklet alatt, nincs megfelelő kávélúgozás - ez felett, pedig már fokozatosan, nem kívánatos anyagok keletkeznek, pl. csersav is kerül a kávéba. A hőmérséklet, egy sarkalatos pont - a kávé tömörítvénynél értendő és nem függ a gép kialakítástól, felépítésétől.

Nyomás - Víznyomás
Általában, 7 - 19 bar az ideális nyomásérték - szintén a kávé-tömörítvénynél értendő. A víznyomás értéke, részben függ a gép kialakításától a kávé tömörítésétől és a mennyiségtől - röviden a gépi paraméterektől.

Idő
Általában, ~ 25 mp alatt készül el egy csésze presszókávé - amennyiben, megfelelő a vízkeménység az őrlemény a tömörítés, valamint a hőmérséklet és a víznyomás.

 Kávéautomata vagy Italautomata bérlés akkor Insomnia TEAM!

Jó kávézást kívánunk!